ÚHRADA POPLATKOV ZA POBYT DIEŤAŤA V MŠ

26.08.2015 13:14

 

Úhrada poplatkov za pobyt dieťaťa v MŠ

Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Banská Bystrica č.5/2015 o určení výšky príspevkov pre školy a školské
 
zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica
 
Účinnosť: 1.8.2015
 
Mesto Banská Bystrica v súlade s ustanovením § 6 ods.1 zákona. č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a ustanoveniami § 2, písm g) zákona č.416/2001 Z.z. o prechode niektorých pôsobností z orgánov štátnej správy na obce a na vyššie územné celky v znení neskorších  predpisov a zákona č.245/2008 Z.z o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydáva toto Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Banská Bystrica č. 5/2015 o  určení výšky príspevkov pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská  Bystrica (ďalej len VZN)
 
1. Zákonný zástupca uhrádza príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov za
 
pobyt dieťaťa v MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica
 
mesačne sumou vo výške:
 
deti od 3 do 6 rokov veku s trvalým pobytom v meste Banská Bystrica 14,00
 
deti od 3 do 6 rokov veku s trvalým pobytom mimo mesta B. Bystrica 28,00
 
deti od 2 do 3 rokov veku 50,00 €
 
  • za prázdninovú činnosť za deti podľa § 3 ods. 1 písm. a) tohto nariadenia v mesiaci júl a august s trvalým pobytom v meste Banská Bystrica 25,00 €
 
  • deti s preukazom ZŤP od 2 do 6 rokov veku s trvalým pobytom v meste  Banská Bystrica a s trvalým pobytom mimo mesta Banská Bystrica 10,00 €
 
Rodičovský poplatok za pobyt dieťaťa v MŠ je potrebné uhradiť  bezhotovostne prevodom na účet Mesta Banská Bystrica:
 

ČSOB 4017146776/7500

 
vždy do 10. dňa v mesiaci
 
– potrebné založiť si trvalý príkaz na 5. ­ 7. v mesiaci
 
len do júna 2016 !!!
 
Ako variabilný symbol treba uviesť dátum narodenia dieťaťa,  do poznámok uviesť meno, priezvisko dieťaťa, názov triedy.
 
2. Za dieťa do 3 rokov sa považuje dieťa do dovŕšenia 3 rokov v danom mesiaci, za  ktorý sa poplatok uhrádza. S účinnosťou od prvého dňa nasledujúceho mesiaca, po  dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa, zákonný zástupca dieťaťa uhrádza príspevok na  čiastočnú úhradu výdavkov podľa § 3 ods. 1 a) alebo 1b).
 
3. Zákonný zástupca dieťaťa na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie alebo  sociálnej udalosti môže požiadať Mesto Banská Bystrica o mimoriadnu dávku na  pomoc občanovi v zmysle § 6 ods. 2 písm. f) Všeobecne záväzného nariadenia  Mesta Banská Bystrica č. 19/2009 o poskytovaní jednorázovej dávky v hmotnej núdzi a mimoriadnej dávky občanom Mesta Banská Bystrica v platnom znení.
 
4. Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý záväzne prihlási dieťa na prázdninovú činnosť je povinný hradiť príspevok do 10. júna príslušného roka.
 
5. Zákonný zástupca dieťaťa písomne požiada riaditeľku príslušnej materskej školy  o vrátenie príspevku za prázdninovú činnosť len v prípade, ak dieťa nenastúpilo na  prázdninovú činnosť zo zdravotných dôvodov a po predložení lekárskeho potvrdenia  do 30. septembra príslušného roka.
 
6. Zákonný zástupca dieťaťa písomne požiada riaditeľku príslušnej materskej školy o vrátenie príspevku v prípade prerušenia dochádzky do MŠ na viac ako 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov najneskôr do 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní po uplynutí mesiaca, v ktorom vznikol nárok na vrátenie uhradeného príspevku.
 
Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa,
 
a) ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky,
 
b) ak zákonný zástupca dieťaťa predloží riaditeľovi materskej školy doklad o tom, že
 
je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi,
 
c) ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.
 
Príspevok v materskej škole na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa,
 
a) ktoré má prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov preukázateľným spôsobom,
 
b) ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy zapríčinená zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi; v týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť.
 

 

—————

Späť